header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna
Smażenie powideł - jesień 2007 r. PDF Drukuj E-mail

Zapraszamy na smażenie powideł.

Image

8-9 września 2007r. - VII Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
Tradycyjne smażenie powideł, stoiska z powidłami, miodami, z chlebem, wędlinami eko, rękodzieła, z oscypkami, mała gastronomia: racuchy, placki ziemniaczane, chleb ze smalcem, ogródek piwny, etc. Wystawa starych traktorów, starych amerykańskich limuzyn, pokaz latawców, etc. Występy artystyczne przede wszystkim dzieci, wieczorem ok. 20.00 występ zespołu Little Wing (sobota), w niedzielę Jurek Paterski C.Club- zespół country też o 20.0.

15 września 2007r. - Nebrowo - święto powideł Nebrowskich

22 września 2007r. - smażenie powideł w Kozielcu, Starogrodzie i Gniewie

29 września 2007r. - II spotkania śliwkowe w Nowem, III Biesiada Królewska w Kiełpiu

Potwierdzenie odbioru powideł świeckich PDF Drukuj E-mail

ImagePobierz imienne listy osób potwierdzające odbiór powideł świeckich w 2006 roku.

Imagepowidla_swieckie_2006.pdf

Promocja powideł PDF Drukuj E-mail

W celu przywracania tradycyjnych metod przetwórstwa owoców oraz promocji powideł śliwkowych z Doliny Dolnej Wisły podjęto się szeregu działań polegających przede wszystkim na wzmocnieniu wizerunku powideł, dlatego:

  • każda miejscowość, w której  smaży się powidła posiada tablicę informacyjną,
  • każdy słoik opatrzony jest indywidualną etykietą i posiada oryginalną nakrętkę lub naklejkę z towarowym znakiem zastrzeżonym,  
  • co roku w kilku miejscowościach nad dolną Wisłą organizowane są imprezy i festyny promujące powidła śliwkowe, 
  • na każdy sezon smażenia publikowana jest ulotka zawierająca kalendarium wydarzeń i opisy poszczególnych powideł, 
  • w ramach krajowych i zagranicznych wystaw oraz konkursów żywnościowych wydano okolicznościowe ulotki w języku, francuskim, angielskim i rosyjskim,
  • opublikowano dwujęzyczny bogato ilustrowany informator o powidłach, 
  • wydano ścienny kalendarz dostępny w wersji limitowanej.
AgroSmakStrona powstała w ramach grantu instytucjonalnego pt. "Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły – przywracanie i promocja tradycyjnych metod przetwórstwa" finansowanego ze środków Programu "Agro-Smak2" (2006 r.).
FOSiGWStrona została zaktualizowana w lipcu 2009 r. ze środków Wojewódzkiego
Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Toruniu
TPDWAdministratorem strony jest Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły
przy merytorycznym wsparciu Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego
Metoda produkcji powideł PDF Drukuj E-mail

Kocioł kuprowy
Kocioł kuprowy
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są w okresie od września do października z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. Podczas smażenia masa owocowa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie masy owocowej do ścian kotła. 

Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła) jednego dnia i kilka godzin wysmażania następnego dnia, aż do momentu zgęstnienia. Jeśli śliwki są smażone z pestkami to w połowie czasu smażenia, masę odcedza się z pestek przez specjalne gliniane cedzidła.

Kocioł i mieszadło
Kocioł i mieszadło
Pod koniec smażenia dodawane są niewielkie ilości naturalnych dodatków przyprawowych (goździki, sól, cynamon i wanilia). Po usmażeniu powidła są zamykane w szklane słoiki, pasteryzowane i etykietowane (stosowanie szklanych słoików z zakrętkami typu twist-off zamiast naczyń kamionkowych zakrywanych papierem pergaminowym lub woskowanym - jak dawniej - nie wpływa na jakość i wyjątkowe cechy oraz właściwości powideł).

I Śliwkowe Spotkania w Nowem PDF Drukuj E-mail

ImageImpreza odbyła się w sobotę 30 września od godz. 12.00 w parku przy ul. Myśliwskiej.

Impreza ma na celu promocję miasta i gminy Nowe, kultywowanie tradycji smażenia powideł, prezentację lokalnego środowiska rzemieślników i wytwórców. Ponadto prezentację dorobku organizatora imprezy - Nadwiślańskiego Stowarzyszenia "Aktywni". Impreza ma charakter cykliczny, odbywać się będzie co roku na przełomie września i października.

Impreza jest spółorganizowana przez Przedsiębiorstwo Usług Miejskich w Nowem, oraz objęta patronatem UG Nowe.

<< Start < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnia >>

Wyniki 19 - 27 z 48