header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna
Smażenie powideł w Grucznie 2005 r. PDF Drukuj E-mail
wspolne smażenie - czas integracji
wspolne smażenie - czas integracji
Gruczno to malowniczo położona wieś na południowym krańcu Kociewia, 9 km od Świecia, która słynie nie tylko z zabytków (m. in. Stary Młyn) i okazów roślinnych (Ostnica Jana), ale także z produkcji powideł. Domową produkcją tych lokalnych przysmaków zajmowano się tu pod koniec XIX i na początku XX wieku. W 2005 roku po raz pierwszy, po wielu latach przerwy, reaktywowano ich publiczne smażenie wg tradycyjnej receptury.
Czytaj całość...
V Święto śliwki strzeleckiej PDF Drukuj E-mail
Image

Festyn  "V Święto śliwki w Strzelcach Dolnych"  odbył się 3 września 2005 r. Zapraszamy na fotograficzną relację z tego wydarzenia.

Czytaj całość...
Smakowite powidła kozieleckie PDF Drukuj E-mail
sprzedaż powideł
sprzedaż powideł
W Kozielcu - niewielkiej wsi pod Bydgoszczą - dnia 17 września 2005 roku z inicjatywy Pana Franciszka Darona przy pomocy lokalnej społeczności Koła Gospodyń Wiejskich oraz Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły odbyło się smażenie powideł według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zamiarem organizatorów była przede wszystkim integracja miejscowego środowiska co z pewnością się udało.
Czytaj całość...
<< Start < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnia >>

Wyniki 46 - 48 z 48