header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Widlice
Widlice PDF Drukuj E-mail
Widlice to wieś, która przez wieki słynęła ze wspaniałych sadów śliwkowych. Tak jest i dzisiaj. Powstaje tu produkt tradycyjny - Powidła Śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły. Widlice i przyległe tereny znane są również z wyrobów koszykarskich.

Widlice to wieś w skład której wchodzi kilka przysiółków i osad leśnych (Dębiny, Wiosło Małe, Wiosło Duże, Pólko). W osadach Wiosło znajdowały się przeprawy przez Wisłę. Z okresem ich funkcjonowania związane są podania o rozbójnikach i zakopanych skarbach. Na początku wojny trzynastoletniej w 1454 roku miała tu miejsce potyczka oddziałów powstańczych i krzyżackich. Według tradycji ludowej został w niej uratowany Jan z Jani (ok.1400 - 1461) przywódca powstania i wojewoda Pomorza z nominacji króla. W XIX wieku  prowadzono prace regulacyjne Wisły, jego pozostałością jest pomnik Gottlieba Schmida, urodzonego 22 kwietnia 1800 roku, kierownika tych prac. Szczególny rozwój wsi nastąpił po wybudowaniu mostu przez Wisłę w 1909 roku. Funkcjonowała tu szkoła sklep, restauracja i przystań na Wiśle. W Widlicach urodził się Józef Czyżewski (1857 - 1935) działacz narodowy i wydawca prasy polskiej w Gdańsku.  W kompleksie leśnym znajdują się dwa florystyczne rezerwaty przyrody "Wiosło Małe" i "Wiosło Duże".

Widlice
Widlice
W roku 2005 oddano do użytku ścieżkę dydaktyczną i platformę widokową, z której obserwować można miasto Grudziądz i Kwidzyn oraz malowniczy krajobraz Doliny Wisły, a rok później również dwa szlaki piesze.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).