header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Opalenie
Opalenie PDF Drukuj E-mail
Opalenie to duża wieś kociewska. Pierwsza wzmianka historyczna pochodzi z 1365 roku. W XVIII wieku wieś, folwark i łąki nadwiślańskie należały do rodziny Czapskich.

Piotr Czapski założył Akademię Opaleńską, której działalność została reaktywowana w 1999 roku. Jego syn Jakub Czapski chorąży pomorski i podskarbi Prus Królewskich w roku 1773 ufundował, istniejący do dziś, kościół pw. Piotra i Pawła. W tym czasie na fundamentach dworu z XVII wieku wybudował także pałac zachowany do dnia dzisiejszego. W miejscu dawnych przepraw wojskowych z XVIII i XIX wieku w 1909 roku rząd pruski wybudował most kolejowo – drogowy, który w 1927 roku został rozebrany i przeniesiony do Torunia. W XIX wieku powstał kościół ewangelicki, działalność produkcyjną rozpoczęła cegielnia i młyn. Według tradycji ludowej w pałacu Czapskich w 1912 roku nocował Napoleon Bonaparte udający się z wyprawą do Rosji. W latach 1923 - 1938 mieszkał w nim gen. inż. Józef Burhardt (1863 – 1938). W 1924 roku w Opaleniu powstało pierwsze terenowe koło Ligi Ochrony Przyrody.

Opalenie
Opalenie
W otoczeniu wsi znajdują kompleks lasów a w tym dwa florystyczne rezerwaty przyrody "Opalenie Dolne” i "Opalenie Górne”. W pobliskiej osadzie leśnej Pólko znajduje się leśniczówka i Ośrodek Edukacji Leśnej i Myśliwskiej. Nie brakuje tu też gospodarstw agrosturystycznych oferujących swoim gościom moc atrakcji. Przez wieś prowadzą też dwa szlaki piesze i jeden rowerowy. Od 2004 roku Opalenie dołączyło do miejscowości, w których smażone są tradycyjne powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).