 | powidła z Nowego | Tradycje smażenia powideł reaktywowano w 2003 roku. Na terenie miasta i gminy Nowego. Aktywnie działa kilku prywatnych wytwórców m. in. Gospodarstwo agroturystyczne "Huzar" i Nadwiślańskie Stowarzyszenie "Aktywni", które między innymi zajmuje się podtrzymywaniem lokalnych tradycji. Pomoc organizacyjną w smażeniu powideł udziela również Urząd Gminy Nowe. Smażenie powideł odbywa się w tradycyjny sposób, w miedzianych kotłach. Wielkość produkcji nie przekracza tys. słoików w sezonie.
Nowe to małe miasteczko leżące na północy powiatu świeckiego, w dorzeczu Mątwy, niewielkiej rzeki uchodzącej do Wisły. W centrum miasta znajduje się nowska starówka częściowo otoczona murami miejskimi, nieduży rynek otoczony XIX wiecznymi kamieniczkami o cechach późnego baroku. W Nowem można podziwiać wiele zabytków np. Kościół farny św. Mateusza, który jest najcenniejszym zabytkiem z przełomu XIV i XV stulecia, gotycki Kościół św. Maksymiliana Marii Kolbego z XIV wieku, który niegdyś był świątynią klasztorną, Kaplice św. Jerzego wzorowanej na jerozolimskiej świątyni, Nowski zamek z zachowanym wschodnim skrzydłem, obecnie centrum kultury i nauki oraz kaplice MB Różańcowej. W okolicy Nowego znajdują się drewniane domostwa holenderskie z początków XIX wieku m. in. na Rybakach oraz wsi Mątawy .Geograficzne położenie Nowego sprzyjało przez stulecia uprawom sadowniczym. W sadach umiejscowionych na nadwiślańskich skarpach hodowano najlepsze odmiany śliw i jabłoni. Pozostałości po nich do dziś można podziwiać na Kniatku, oraz wsiach Dolne Morgi i Pastwiska. |