header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Opalenie
Nowe n. Wisłą PDF Drukuj E-mail
powidła z Nowego
powidła z Nowego
Tradycje smażenia powideł reaktywowano w 2003 roku. Na terenie miasta i gminy Nowego. Aktywnie działa kilku prywatnych wytwórców m. in. Gospodarstwo agroturystyczne "Huzar" i Nadwiślańskie Stowarzyszenie "Aktywni", które między innymi zajmuje się podtrzymywaniem lokalnych tradycji. Pomoc organizacyjną w smażeniu powideł udziela również Urząd Gminy Nowe. Smażenie powideł odbywa się w tradycyjny sposób, w miedzianych kotłach. Wielkość produkcji nie przekracza tys. słoików w sezonie.

Nowe to małe miasteczko leżące na północy powiatu świeckiego, w dorzeczu Mątwy, niewielkiej rzeki uchodzącej do Wisły. W centrum miasta znajduje się nowska starówka częściowo otoczona murami miejskimi, nieduży rynek otoczony XIX wiecznymi kamieniczkami o cechach późnego baroku. W Nowem można podziwiać wiele zabytków np. Kościół farny św. Mateusza, który jest najcenniejszym zabytkiem z przełomu XIV i XV stulecia, gotycki Kościół św. Maksymiliana Marii Kolbego z XIV wieku, który niegdyś był świątynią klasztorną, Kaplice św. Jerzego wzorowanej na jerozolimskiej świątyni, Nowski zamek z zachowanym wschodnim skrzydłem, obecnie centrum kultury i nauki oraz kaplice MB Różańcowej.

W okolicy Nowego znajdują się drewniane domostwa holenderskie z początków XIX wieku m. in. na Rybakach oraz wsi Mątawy .Geograficzne położenie Nowego sprzyjało przez stulecia uprawom sadowniczym. W sadach umiejscowionych na nadwiślańskich skarpach hodowano najlepsze odmiany śliw i jabłoni. Pozostałości po nich do dziś można podziwiać na Kniatku, oraz wsiach Dolne Morgi i Pastwiska.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).