header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Smażenie powideł w Grucznie 2005 r.
Smażenie powideł w Grucznie 2005 r. PDF Drukuj E-mail
Autor: Sylwia Kuklińska   
poniedziałek, 03 październik 2005
wspolne smażenie - czas integracji
wspolne smażenie - czas integracji
Gruczno to malowniczo położona wieś na południowym krańcu Kociewia, 9 km od Świecia, która słynie nie tylko z zabytków (m. in. Stary Młyn) i okazów roślinnych (Ostnica Jana), ale także z produkcji powideł. Domową produkcją tych lokalnych przysmaków zajmowano się tu pod koniec XIX i na początku XX wieku. W 2005 roku po raz pierwszy, po wielu latach przerwy, reaktywowano ich publiczne smażenie wg tradycyjnej receptury.

Dnia 8 września 2005 roku uczniowie Gimnazjum i Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Gruczna wraz z nauczycielami i pracownikami przy współpracy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły rozpoczęli smażenie powideł w wielkich miedzianych (kuprowych) kotłach, mieszając specjalnymi drewnianymi (bocianami) śliwki węgierki pochodzące z okolicznych sadów, tak by się nie przypaliły ".nasi uczniowie to najlepsi producenci powideł, jakich znamy, na nich zawsze można polegać.".

przekładanie powideł do słoików
przekładanie powideł do słoików

Na nauczycielach spoczywało równie odpowiedzialne zadanie. Musieli bowiem przełożyć powidła w słoiki, a to nie takie proste. Bo jak to zrobić, by się brzegi nie pobrudziły? Jak odmierzyć odpowiednią ilość? Na szczęście było sporo rąk do pomocy więc praca przebiegała sprawnie, a odpowiedzialni za tę czynność szybko wprawili się w dozowaniu odpowiedniej porcji.

Cała akcja i mile spędzone chwile przy korzystaniu z ostatnich letnich promieni słonecznych, miała przede wszystkim swój cel wychowawczy. Zadanie, które spoczywa na szkole, to zaszczepianie w uczniach zainteresowania własną tradycją i kulturą. Jak bowiem można dziecko nauczyć historii własnego kraju, jeśli nie poprzez historię regionu, z którego pochodzi.

Nasz Patron, Jan Paweł II często przypominał o obowiązku poznawania Małej Ojczyzny z jej tradycjami, historią i językiem.

Mamy nadzieję, że teraz do rozsławienia Gruczna przyczynią się także Powidła Gruczeńskie.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.