 | wspolne smażenie - czas integracji | Gruczno to malowniczo położona wieś na południowym krańcu Kociewia, 9 km od Świecia, która słynie nie tylko z zabytków (m. in. Stary Młyn) i okazów roślinnych (Ostnica Jana), ale także z produkcji powideł. Domową produkcją tych lokalnych przysmaków zajmowano się tu pod koniec XIX i na początku XX wieku. W 2005 roku po raz pierwszy, po wielu latach przerwy, reaktywowano ich publiczne smażenie wg tradycyjnej receptury.
Dnia 8 września 2005 roku uczniowie Gimnazjum i Szkoły Podstawowej im. Jana Pawła II z Gruczna wraz z nauczycielami i pracownikami przy współpracy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły rozpoczęli smażenie powideł w wielkich miedzianych (kuprowych) kotłach, mieszając specjalnymi drewnianymi (bocianami) śliwki węgierki pochodzące z okolicznych sadów, tak by się nie przypaliły ".nasi uczniowie to najlepsi producenci powideł, jakich znamy, na nich zawsze można polegać.".  | przekładanie powideł do słoików |
Na nauczycielach spoczywało równie odpowiedzialne zadanie. Musieli bowiem przełożyć powidła w słoiki, a to nie takie proste. Bo jak to zrobić, by się brzegi nie pobrudziły? Jak odmierzyć odpowiednią ilość? Na szczęście było sporo rąk do pomocy więc praca przebiegała sprawnie, a odpowiedzialni za tę czynność szybko wprawili się w dozowaniu odpowiedniej porcji. Cała akcja i mile spędzone chwile przy korzystaniu z ostatnich letnich promieni słonecznych, miała przede wszystkim swój cel wychowawczy. Zadanie, które spoczywa na szkole, to zaszczepianie w uczniach zainteresowania własną tradycją i kulturą. Jak bowiem można dziecko nauczyć historii własnego kraju, jeśli nie poprzez historię regionu, z którego pochodzi. Nasz Patron, Jan Paweł II często przypominał o obowiązku poznawania Małej Ojczyzny z jej tradycjami, historią i językiem. Mamy nadzieję, że teraz do rozsławienia Gruczna przyczynią się także Powidła Gruczeńskie. |