header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow V Święto śliwki strzeleckiej
V Święto śliwki strzeleckiej PDF Drukuj E-mail
Autor: Robert Gonia   
środa, 28 wrzesień 2005
zawody w koszeniu
zawody w koszeniu
stoisko z miodami z Dolnej Wisły
stoisko z miodami z Dolnej Wisły
Strzelce Dolne odwiedziło kilka tysięcy osób
Strzelce Dolne odwiedziło kilka tysięcy osób
p. Mariola Brucka przyjechała z Gzina z Powidłami i wyrobami z gliny
p. Mariola Brucka przyjechała z Gzina z Powidłami i wyrobami z gliny
powidła przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kozielca
powidła przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kozielca
pokaz starych ciągników rolniczych
pokaz starych ciągników rolniczych
< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.