header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Smakowite powidła kozieleckie
Smakowite powidła kozieleckie PDF Drukuj E-mail
Autor: Robert Gonia   
wtorek, 20 wrzesień 2005
sprzedaż powideł
sprzedaż powideł
W Kozielcu - niewielkiej wsi pod Bydgoszczą - dnia 17 września 2005 roku z inicjatywy Pana Franciszka Darona przy pomocy lokalnej społeczności Koła Gospodyń Wiejskich oraz Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły odbyło się smażenie powideł według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Zamiarem organizatorów była przede wszystkim integracja miejscowego środowiska co z pewnością się udało.

Smażenie rozpoczęto o 7 rano. Sympatyczne Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Kozielca na 2-hektarowej łące rozpaliły ognisko pod ogromnymi kotłami i smażyły powidła (oczywiście przy pomocy mięśni męskich rąk). Gotowe powidła pakowano w słoiki, które od razu znalazły nabywców. Na rozstawionych stoiskach można było kupić bukiety suszonych kwiatów, skosztować domowych wypieków oraz wiejskiego masła. Kto nie dotarł, nie wiedział bądź nie mógł niech się nie zamartwia, ponieważ organizatorzy już dzisiaj zapraszają na smażenie "powideł kozieleckich" w przyszłym roku.

Do zobaczenia...

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.