header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Smażenie powideł w Szkole Podstawowej w Małych Łunawach
Smażenie powideł w Szkole Podstawowej w Małych Łunawach PDF Drukuj E-mail
Autor: Małgorzata Jakubowska   
niedziela, 09 październik 2005
Image4 października 2005r. od godz. 9 w Szkole Podstawowej w Małych Łunawach na terenie Gminy Chełmno udało się zorganizować pierwsze w historii szkoły "Smażenie powideł z Małych Łunaw" z udziałem KGW w Klamrach oraz Rady Rodziców. W organizacji smażenia powideł wydatnie pomogli pracownicy Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego. Dzięki nim zdobyliśmy pierwsze doświadczenia w tym smacznym kulinarnym kunszcie.

Uczniowie brali aktywny udział w przyrządzaniu smakowitych powideł z węgierek, każdy z przejęciem mieszał w kotle, z za ciężką pracę rodzice nagrodzili pociechy smacznym ciastem drożdżowym ze śliwkami.

Image

Już o godzinie 14 z kotła kuprowego wydobywał się zapach śliwkowego specjału. Po południu mamy z trójek klasowych napełniły słoiki powidłami i przygotowały do ostatniego etapu produkcji, czyli do naklejania etykiet. Następnego dnia ciąg dalszy produkcji - ozdobienie słoików etykietami przez uczniów. Z dużego kotła uzyskano 120 słoików powideł. Część słoików rozdysponowana zostanie jako podarunki, pozostałe zostaną sprzedane na kiermaszach organizowanych przez szkołę.

Uczniowie uczestnicząc w smażeniu poznali sposób tradycyjnego wykonania powideł oraz zapoznali się z tradycjami wysmażania na naszym terenie. Już dziś wiemy, że akcja "powidła" zostanie wpisana w działalność naszej szkoły na następne lata.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.