header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Święto Powideł Nebrowskich
Święto Powideł Nebrowskich PDF Drukuj E-mail
ImageWzorem innych miejscowości nadwiślańskich takich jak: Chełmno, Świecie, Gruczno, Małe Łunawy, Nowe, Opalenie, Strzelce Dolne oraz Kozielec, dnia 15 września 2005 roku we wsi Nebrowo Wielkie reaktywowano smażenie powideł w tradycyjnych kuprowych kotłach.

Sukcesy innych miejscowości potwierdzają, że warto zjednoczyć wysiłki i przystąpić do akcji, która miała wymiar społeczny i odbyła się w celu rozwoju wsi Nebrowo Wielkie oraz w celu odtworzenia kulinarnych tradycji Doliny Dolnej Wisły.

Image

Organizatorzy wierzą, że tegoroczne smażenie pozwoli rozpropagować akcję w następnych latach, tak żeby w przyszłości powidła przyniosły dodatkowy dochód mieszkańcom posiadającym i zakładającym sady śliwek węgierek we wsi i okolicach. Dodatkowo w czasie akcji dzieci i młodzież ze szkoły przygotowywała rysunki tematycznie związane ze smażeniem powideł. Impreza odbyła się na terenie Zespole Szkół w Nebrowie Wielkim.

Organizatorami i współorganizatorami byli:

  • Zespół Szkół w Nebrowie Wielkim
  • Sołectwo wsi Nebrowo Wielkie
  • Stowarzyszenie "Eko-Inicjatywa" z Kwidzyna
  • Towarzystwo Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły

 

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.