header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Święto śliwki w gminie Gniew
Święto śliwki w gminie Gniew PDF Drukuj E-mail
Autor: Magda Frost   
wtorek, 11 październik 2005
ImageŚliwki też mają swe święto.
Już po raz drugi w gminie Gniew obchodzono Święto Śliwki.
Wielkie, wspólne smażenie powideł odbyło w Opaleniu.

Chcąc kontynuować tradycję kulinarną, w pierwszą sobotę października 2005 roku w Gospodarstwie Agroturystycznym "Maciejówka" w Opaleniu smażone były powidła opaleńskie i widlickie. W tym roku do smażących dołączyli m. in. gniewski Klub Kiwanis, który środki ze sprzedaży powideł przeznaczył na akcje dożywiania dzieci, oraz grupa z Nowego. W ten sposób zwiększyło się grono smażących tradycyjną metodą powidła z Doliny Dolnej Wisły.

Image

W imprezie poza mieszkańcami gminy wzięli udział m. in. przedstawiciele Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły, przedstawiciele miejscowości, w których smaży się powidła m. in. ze Strzelec Dolnych i Kozielca (woj.kujawsko-pomorskie), swoją obecnością zaszczycił również nowo wybrany Senator RP Maciej Płażyński, który "nasze" powidła obiecał promować również na Wiejskiej. Było to niezwykle "smaczne" i ciekawe wydarzenie. Warto zaznaczyć, że smażenie powideł w południowej części gminy Gniew to wielowiekowa tradycja.

Opalenie, a zwłaszcza Widlice w dawnych latach słynęły ze wspaniałych sadów śliwkowych, a przetwory produkowane na bazie śliwek eksportowano nawet do Stanów Zjednoczonych. Władze miasta z nadzieją mówią, o powidłach z gminy Gniew, które staną się produktem lokalnym, całego regionu Doliny Dolnej Wisły.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.