header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Pożegnanie lata w przedszkolu "Brzdąc"
Pożegnanie lata w przedszkolu "Brzdąc" PDF Drukuj E-mail
ImageDnia 28 września 2007 przedszkolu "Brzdąc" nastąpiło uroczyste pożegnanie lata wspólnie z rodzicami na pikniku integracyjnym.  Od rana przedszkolne "Brzdące" wraz z rodzicami smażyli na przedszkolnym placu firmowe powidła. Każdy miał możliwość zamieszania "bocianem" w wielkim, kuprowym kotle pełnym śliwek. Kocioł pomieścił w sobie aż 100 kg śliwek węgierek ze zbiorów mieszkańców z Doliny Dolnej Wisły. Wspólnymi siłami udało się wysmażyć 100 słoików słodkiego przysmaku.
< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.