header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Starogród
Wałdowo Królewskie PDF Drukuj E-mail
ImageSmażenie Powideł z Wałdowa Królewskiego reaktywowała w 2006 r. grupa mieszkańców wsi skupiona przy społecznym komitecie „Reneta”. Miejscem spotkań całych rodzin jest skwer położony w centrum wsi zwany Parkiem Jana. Wielkość produkcji powideł wytwarzanych z miejscowych węgierek nie przekracza 1 tys. słoików w sezonie.
< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).