header image
Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Miejsca wytwarzania
Chełmno
Gruczno
Gzin
Kiełp
Kijewo Królewskie
Kozielec
Małe Łunawy
Nebrowo
Nowe n. Wisła
Opalenie
Starogród
Strzelece Dolne
Świecie n. Wisłą
Wałdowo Królewskie
Widlice
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kiełp
Starogród PDF Drukuj E-mail
ImageProdukcja nie przekracza l tyś. słoików w sezonie. Smażenie powideł w Starogrodzie reakty­wowano w 2006 r. z inicjatywy Grupy Odnowy Wsi Starogród. Grupa powstała w 2003 r.; celem jej działania jest rozwój społeczno-gospodarczy wsi. Wokół tego celu skupiło się wiele osób, organizacji i instytucji. Grupa zrealizowała już kilka działań. Wśród nich wyróżnia się projekt pn. „Sady Starogrodzkie”, którego misją jest przywrócenie nasadzeń starych odmian drzew owocowych.
< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
kocioł kuprowy
Podczas smażenia masa jest mieszana drewnianym "bocianem" (mieszadłem), co uniemożliwia przywieranie powideł do ścian kotła.
Minimalny czas smażenia to 6-10 godzin (w zależności od wielkości kotła).