header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Biesiada Królewska w Kiełpiu, 12 września 2010
Biesiada Królewska w Kiełpiu, 12 września 2010 PDF Drukuj E-mail
ImageJak co roku podczas Biesiady odbędzie się: degustacja wyrobów kulinarnych-przysmaki z baraniny, wieprzowiny oraz wypieków drożdżowych, smażenie powideł w sposób tradycyjny w kotle kuprowym. Przewidziane są przejazdy bryczką do rezerwatu przyrody „Zbocza Płutowskie”, prelekcja i pokaz multimedialny przygotowany przez pracowników Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, występy wokalne oraz wystawy rękodzielnicze. Tradycyjnie będzie miał miejsce konkurs fotograficzny dla mieszkańców powiatu pt: "Najpiękniejsze miejsca na terenie Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego". Imprezę uświetni występ grupy tańczącej z ogniem.

PROGRAM

14.00 "II Pieszy Rajd Szlakiem Miłka Wiosennego"
15.00 Otwarcie VI Biesiady Królewskiej
15.15 Prelekcja "Walory Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego"
15.40 Konkurs wiedzy o parkach
16.20 Rozstrzygnięcie konkursów: wiedzy o parkach i konkursu fotograficznego
16.30 Blok konkursowy
17.30 Występ zespołu "Nowalijki"
19.30 Występ grupy tańczącej z ogniem "Tan o Daan"

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.