header image
Smażenie powideł jesień 2013
  • 7-8 września 2013
    Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych
  • 12-13 września 2013
    Smażenie powideł w Grucznie
  • 14 września 2013
    IX Biesiada Królewska w Kiełpiu
  • 21 września 2013
    Święto Śliwki Nebrowskiej w Nebrowie Wielkim
  • 20 września 2013
    Smażenie powideł przy Starym Młynie w Grucznie
  • 28 września 2013
    VIII Spotkanie Śliwkowe w Nowem

Powidła śliwkowe
Tradycja smażenia powideł
Metoda produkcji
Właściwości powideł
Powidła z Doliny Dolnej Wisły
Powidła śliwkowe
z Doliny Dolnej Wisły
są wpisane na Listę
Produktów Tradycyjnych
Ministerstwa Rolnictwa
i Rozwoju Wsi.
Strona główna arrow Kalendarium imprez arrow Smażenie powideł w Grucznie - 21.09.2010
Smażenie powideł w Grucznie - 21.09.2010 PDF Drukuj E-mail

ImageOrganizatorem smażenia „Powideł Gruczeńskich” jest Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Grucznie oraz Towarzystwo Przyjaciół Doliny Dolnej Wisły. Celem smażenia powideł przez szkołę jest m. in. krzewienie wśród uczniów poczucia przynależności do regionu i do swojej miejscowości, rozpowszechnianie rzadko spotykanych tradycji i lokalnych zwyczajów, upowszechnianie zdrowego odżywiania się, zapoznawanie z historią i kulturą własnego regionu, nauka pracy zespołowej i rozbudzanie poczucia odpowiedzialności za powierzone zadania.

Smażenie powideł odbędzie się w  godzinach od 8.00 do 14.00 przy starym młynie w Grucznie. Wszyscy uczniowie będą uczestniczyć w smażeniu powideł. Poszczególne klasy będą przychodzić z wychowawcami. Lekcje tego dnia będą prowadzone zgodnie z opracowanymi scenariuszami dotyczącymi śliwek, zorganizowane będą konkursy literackie i plastyczne. Po godzinie 14.00 dyżur przy smażeniu przejmują nauczyciele i pracownicy szkoły. Dwa dni później odbędzie się smakowanie powideł - każda klasa będzie degustowała „gruczeński” chleb z powidłami. Na niedzielne popołudnie 26 września zaplanowano festyn śliwkowy.

< Poprzedni   Następny >
w skrócie ...
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły smażone są z dojrzałych śliwek węgierek - ze wszystkich lokalnych ich odmian. Smażenie odbywa się w miedzianych kotłach, nad ogniem podsycanym drewnem liściastym. 
miejsca wytwarzania
powidła
Powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.